Ny vecka igen då :)






Vecka 24
Veckorna fortsätter att rusa på. Helt otroligt galet. Knappt att man hinner med ju. Känner av lite sammandragningar emmellanåt och Bacon känns och syns tydligt nu :) *Underbart* Kissnödigheten kommer mer och mer. Lite obekvämt i vissa sittställningar annars är allt kanon bra. Inte haft illamående på några dagar ytterst lite på mornarna annars så märker jag inte av det... Fortsätter att vräka i mig mina djungelvrål och mår kanon:)

Barnet:
Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.
Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.
Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer. Vikt 700 gram. 27 cm :)

Mamma: 
Din fundus, det vill säga toppen av livmodern, har nått över naveln. Du känner fostrets rörelser väl och kanske kan du till och med avgöra när fostret är vaket och när det sover.
Det är vanligt med halsbränna, ryggont, täta urinträngningar och ont i benen. Vissa kvinnor samlar vatten i vävnader och får svullna ben, framför allt på eftermiddagar och kvällar. Lägg upp benen när du sitter och lägg en kudde under benen när du sover. Du kan också använda stödstrumpor för att lindra besvären.
Ungefär två procent av alla gravida kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning. Oftast sker det i slutet av graviditeten, det är ovanligt att man drabbas av det innan vecka 24. De vanligaste symptomen är svullna händer, svullna fötter eller svullet ansikte samt en snabb viktökning. Tack vare regelbundna blod- och urinkontroller på mödravårdscentralen kan tillståndet nästan alltid upptäckas innan det blir allvarligt.

Pappa:
Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.


//Madde!!


Slarv :P



Usch och fy skämms på mej själv, inte uppdaterat bloggen på ett par dagar nu och det är bara ren slarv eller lathet. Inte orkat faktiskt. Ledsen för det!!

Idag har vi tillbringat istort sett hela dagen med Emelie och Clas. Var till kyrkis en vända på förmiddagen för första gången. Alfred tyckte det var superskoj :) Så det blir absolut flera ggr :)




♥♥♥Jag har absolut hittat den rätta partnern att leva mitt liv med, Han är det bästa som finns ♥♥ Jag har gett bort hela mitt hjärta, kan inte tänka mig någon annan att dela mitt liv med ♥♥♥ Älskar dig Linus!!! 



//Madde!!!


Ny vecka igen då :)



Går in i vecka 23 idag och kunde aldrig tro att tiden skulle rusa iväg såhär fort bytte ju nyss vecka så var det dax igen. Men hellre att det ska gå fort faktiskt! Har börjat få sendrag/kramp i vaderna om nätterna så fort jag sträcker på benen lite för mycket så dyker det upp... Och ONT gör de:(
Jag mår kanon bra faktiskt förrutom en aning trött som vanligt! Illamåendet har kommit krypande lite sakta igen jag hade hoppats att jag skulle slippa det resten av graviditeten men det är värt allt besvär faktiskt :)


Vecka 23



Magen:
Hudens pigment tillkommer och även om fostret ackumulerar kroppsfett så sitter huden löst, vilket ger fostret ett skrynkligt utseende. Det händer för att huden produceras snabbare än kroppsfettet. Fostret rör på fingrar, tår, ben och armar och det kan hända att kvinnan känner fosterrörelserna tydligt. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler.
Om fostret föds nu finns det en liten chans att det överlever med kvalificerad experthjälp och chansen för överlevnad ökar nu för varje dag.


Mamma:
Ju närmare förlossningen du kommer desto svårare kan det bli att sova. Nattsömnen kan bli kort på grund av exempelvis täta urinträngningar, halsbränna och kramp i benen. Kanske ett varmt bad, en kopp örtte, lugnande musik eller en god bok kan hjälpa dig att somna lättare. En del läkare rekommenderar att kvinnan sover på sidan med en kudde mellan benen.
Tänk på att inte stressa eftersom det får din puls att öka. När din puls ökar så ökar också fostrets puls. Det kan märkas genom att barnet kan sparka. Prova avslappningsövningar eller vila för att lugna fostret.


Pappa:
Hjälp din partner att stressa av. Prata med varandra och ta reda på vad som gör henne stressad. Ofta kan det vara osäkerhet om framtiden, exempelvis er ekonomiska situation eller frågor inför förlossningen. Prata, prata och prata! Det kan också vara lugnande för henne om ni diskuterar och planerar förlossningen och tiden strax efter den. Läs mycket tillsammans om de saker som gör henne orolig. Det får också dig att känna dig mer delaktig i graviditeten.



Madde


Barnmorskebesök och förlossningsrädsla!



Igår var vi till våran helt fantastiskt underbara barnmorska Christina, Lyssnade på vår söta bacons hjärtljud som låg runt 160 slag/min, Järntabletter är på sin plats en anledning till varför man varit trött kanske. Pratade en massa om ALLT.
Har även börjat fått lite halv panik för förlossningen.... är ju trots allt halva tiden kvar bara, går förbannat snabbt :) och förlossningen skrämmer mej en aning då det var en super lätt o smärtfri förlossning med Alfred. Kan ju inte gå lättare, men kändes en aning bättre och prata om det och ska även prata mer om det längre fram :)

Mina cravings just nu:


 :) :) :) :)



Madde


Lördag-Söndag!



Igår så var vi till Stöllet i Värmland, LInus hade träningsmatch Nordvärmlands FF - Vansbro AIK FK. Dom förlorade tyvärr med 2-0 men hade många borta och andra laget var bra :)
Alfred somnade i bilen påväg hem så han han dansade och sjöng hela kvällen lång. :)



Idag har vi haft underbart solväder, tyvärr en aning kallt när solen gick i moln. Jag och Alfred har tillbringat mycket tid ute så Linus fått sova ut :) Jobbat för mycket och sovit för lite..




Madde


Förbannad var han!!!

Idag var Emelie och Clas förbi och tog en fika,barnen hade de riktigt skoj. Emelie har köpt Alfreds gamla vagn men det var inte så populärt när Alfred verkligen insåg att det var allvar och inte ska ha någon vagn. Han är storpojke nu.







Så här ser våran Bacons vagn ut <3



Madde


v22



Nu har jag gått in i vecka 22 och tiden bara rusar förbi. Går så sjukt snabbt så man hinner knappt med :) men hellre de faktiskt.
Jag mår riktigt bra faktiskt, förutom två dagar nu som jag bölar för allt och ingenting. Tur jag har en underbar sambo som står ut me mycket :) Nej då så jävlig tror jag inte att jag är ;)

Magen:
Fostrets fem sinnen utvecklas dagligen. Smaklökar har bildats på tungan och fostret har nu känsel. Fostret experimenterar med känseln genom att stryka sig över ansiktet och känna på olika kroppsdelar. Ögonlocken täcker hela ögonen. Lungblåsorna utvecklas men de är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln. Om det är en flicka utvecklas slidan den här veckan. Ca 510 gram och 25 cm.   

Mamma:
Många oroar sig för att barnet kan skadas av sex men det är väl skyddat där det flyter omkring i livmodern. Såvida din läkare inte har avrådit dig från sex så är det hälsosamt med sex under graviditeten. Ni kommer ofta varandra närmare och det stärker ert förhållande. Kanske ni måste börja vara lite kreativa med ställningarna eftersom magen lätt kan komma i vägen.
Hormonerna kan göra att ditt tandkött svullnar upp och det kan blöda. Bäckenlederna mjukas upp under graviditeten. Det sker för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut vid förlossningen. När bäckenet mjukas upp blir det mer rörligt och ostadigt. Det gör att många kvinnor känner värk i korsryggen, bäckenet, i skinkorna eller värk från blygdbenet ut mot ljumskarna.
Du kan känna att din livmoder övar sig inför förlossningen genom oregelbundna sammandragningar som kallas Braxton Hicks kontraktioner. I Sverige brukar vi kalla dem förvärkar, falska värkar eller avstannade värkar. De känns längst upp i livmodern. De är inte farliga vare sig för fostret eller för dig. Om sammandragningarna skulle bli smärtsamma och du har fler än fyra per timme bör du kontakta sjukvården eftersom det då kan röra sig om en för tidig förlossning.

Pappa:
Ta vara på tiden under graviditeten. Fyll på kärlekskontot och fördjupa er relation. Gör saker som ni inte kan göra när barnet kommer. Gå på bio eller restaurang. Bjud in era bästa vänner till en fest. Åk på en kortsemester. Ta hand om varandra


Madde


Underbart :)




Kan ju inte säga så mycket annat att vi har haft ett otroligt fantastiskt väder idag :)
Cyklade och lämnade Alfred i morse sen var jag och älsklingen ut och åkte lite bil, tog en fika på Håkanssons, åkte vidare och fikade hos Madde :) :)
En riktig mys dag :D
På eftermiddagen var jag och Alfred ute och lekte lite me Emelie och Clas :)

Kanon :)

Magen växer o det sparkar o sprattlar, lite problem me tarmfunktionen men det löser sej det me som allt annat :D
Annars mår jag jätte bra :)


Madde


Leksandsförlust och en ny graviditetsvecka....



I magen:
Fostervattnet som skyddar barnet som en stor kudde har nu fått ytterligare en uppgift - att förse barnet med socker. Fostrets tarmar har utvecklats så att små mängder socker kan tas upp från fostervattnet som fostret sväljer. Det kan sen passera genom tarmarna till tjocktarmen men självklart kommer nästan all näring fortfarande från modern via moderkakan. Fram tills nu har barnets lever och mjälte producerat blodceller men nu börjar också benmärgen att bidra till produktionen.

Mamma:
För de flesta är det här en ganska bra tid. Magen syns väl med den är inte för stor. De flesta är mindre trötta och mår inte illa längre. Diverse krämpor som kan uppkomma i slutet av graviditeten har inte kommit ännu. Oron för missfall brukar ha avtagit väsentligt.
Många kvinnor undrar om motion är farligt under graviditeten. Motion är bra så länge som du motionerar under rimliga former. Ta det lugnt, du ska inte träna för ett triathlon. Eftersom dina ligament blir mjukare under graviditeten är risken för skador lite högre. Därför lämpar sig så kallad low-impact-motion som yoga, simning och promenader allra bäst.

Pappa:
Det är säkert skönt att din partner mår bättre. Det kan också göra din tillvaro lättare. Prata med din partner så ni är överens om vad hon behöver för stöd. Glöm inte att även säga hur du själv känner och mår.




En fruktansvärd trökförlust. Kan det vara kört nu eller ska dom lyckas iallafall???



Våran söta kissemiss är tillbaka efter en veckas äventyr ute i vilda vansbro. Käkade som en tiger när han kom hem, en del sår på trmpdynorna men annars mår han bra något mager bara, men snart är han på banan igen :)

Madde


Dä ä lycka dä :))




Äntligen så har jag fått hem min käraste och ringarna är på plats det ä lycka dä. Helt underbart älskar min Linus :)





Madde


Gla påsk :)




Min älkskling är i Skåne på träningsläger. Saknar honom enormt mycket :( SAKNAR!!!  I morgon ska han ha match i Karlstad mot Hagfors och självklart håller jag tummarna för vinst :) Sen dyker han väl upp på kvällen nån gång :)
Sonen har varit lite dålig eller ganska mycket faktiskt feber, ont i örat, jätte hosta och varit liggandes men nu på eftermiddagen/kvällen så har han varit lite piggare så hoppas på bättringsvägen.
Är alfred frisk så ska vi till svärmor och svärfar och äta påskmat :)


Madde
 


RSS 2.0